V domácích podmínkách je French Press prakticky nejrychlejší metoda přípravy kávy. Je přitom geniálně jednoduchá. Zejména v ranním shonu oceníte snadnou obsluhu, která strčí do kapsy i mnohem sofistikovanější pomůcky.
French Press je skvělý pro testování výběrových jednodruhových káv jako je brazilská káva, protože máte celý proces přípravy kávy plně pod kontrolou a eliminujete tak chyby, které mohou vzniknout při jiné přípravě kávy. French Press obvykle seženete v objemu 1000 ml nebo ještě lépe 350 ml.
Výhody French Pressu
- Snadná obsluha.
- Vše pod Vaší stálou kontrolou.
- Káva bez nepříjemných příchutí po kovu, papírovém filtru apod.
- Rychlé čištění.
Nevýhody
- Na dně šálku zpravidla zůstává při jemném mletí malé množství sedliny – ne každý ji ocení.
- Hrubé mletí vyžaduje kvalitní mlýnek na kávu – což ostatně doporučujeme vždy.
Příprava kávy ve French Pressu
Káva z French Pressu je skutečný požitek při dodržení několika základních postupů. Pokud je dodržíte, dostanete nápoj, který vás nakopne svou intenzivní vůní i chutí.
Hrubost mletí kávy pro French Press
Je odlišná než při přípravě v domácích kávovarech. Kvůli (zpravidla) nerezovému sítku a jemnosti jeho otvorů je nutné mlít kávová zrna více nahrubo. Přibližně na velikost pískového cukru. Stejnoměrné hrubé namletí umožní kávě rovnoměrnou extrakci, za to se vám odmění velmi výrazným tělem a perfektně vyváženou chutí.
Existují i názory, že hrubost mletí by měla být jen o něco málo větší než oka sítka Vašeho French Pressu. Ale upřímně, zkuste to odhadnout.
Postup přípravy:
- Připravte si čerstvě namletou hrubou zrnkovou kávu – cca 32-35 g na 500 ml vody a vložte jí do perfektně čisté skleněné nádoby French Pressu.
- Ve varné konvici přiveďte vodu k varu a nechejte jí odstát přibližně 40 – 50 vteřin. Voda tak získá teplotu v rozmezí 92-95°C.
- Horkou vodu vlijte bouřlivě do skleněné nádoby. Káva se tak prudce a rychle promíchá, až vytvoří na svém povrchu silnou krustu. Tento proces se také poeticky nazývá „vzkvétání“ a způsobuje ho oxid uhličitý, který se z kávy prudce uvolňuje. Od této chvíle měřte dobu extrakce kávy. Extrakce zabere zhruba 2,5 minuty a NIKDY by neměla přesáhnout 4 minuty.
- Na French Press nasaďte víko se sítkem v poloze nahoře. Tak zachováte správnou teplotu vody pro extrakci co nejdéle.
- Po jedné minutě sundejte víko a kávou velmi opatrně zamíchejte, abyste všechnu kávu dostali až na dno nádoby. Poté opět nasaďte víko. Podle vašeho uvážení v této fázi odstraňte krustu. Odstranění kávové krusty necháme na Vás. Každý „kávomilec“ ocení jinou chuť výsledné kávy a množství sedliny na dně šálku.
- Po uplynutí dalších 90 vteřin, maximálně však čtyř minut, začněte opatrně tlačit sítko French Pressu dolů ke dnu. Zabere vám to asi deset vteřin. Snažte se zajistit, aby byla osa stále rovná a sítko perfektně přiléhalo ke stěnám nádoby.
- Kávu okamžitě přelijte do šálků, dekantéru nebo konvičky. Přelouhovaná káva pod sítkem dovede velmi rychle zničit vaši snahu o vynikající kávu a znepříjemnit den.
Tipy pro tu nejlepší kávu z French Pressu
- Kávu nezalévejte NIKDY vroucí vodou. Jemněji pražená kávová zrna zalévejte vodou o vyšší teplotě než tmavě praženou kávu 93 – 94 °C je optimální.
- Dražší mlýnek na kávu zaručuje stejnoměrnější hrubost a menší prašnost kávy. Méně Vám jí tak zůstane v šálku.
- Netlačte příliš na sítko. Určitě se nechcete dočkat horké kávové sprchy.
- Zkuste experimentovat s vodou a otestujte kohoutkovou i balenou vodu. Voda výrazně mění chuť kávy a je škoda se připravit o mnohdy zajímavé chuťové zážitky.